Szicíliai cannoli – édes nosztalgia

Ropogós tésztában mennyei ricotta krém, egy kis pisztácia és csokicsepp. Ez a szicíliai cannoli, a sziget egyik leghíresebb édessége, amit tavaly nászutunk alatt kóstoltam először és egyből rabul ejtett. Élénken él bennem első találkozásunk emléke, Catania sétálóutcájának egyik cukrászdájában ismerkedtünk meg, csábítóan kínálta magát a pult mögül, én pedig engedtem ennek. Azóta a kedvenc olasz édességem. Így hát amikor olvastam Kisbogár felhívását a Süss, alkoss, díszíts! (SAD!) 31. fordulójára, melynek témája édességek a Föld körül, nem volt kérdés, hogy újra találkoznunk kell olasz csábítómmal. 🙂

 

Cannoli_2

 

Hozzávalók (24 darabhoz)

A tésztához:Cannoli_7

25 dkg liszt

3 dkg vaj

1 tojás

1 tk cukrozatlan kakaópor

1 mokkáskanál fahéj

csipet só

1,5 dl száraz fehérbor

olaj a sütéshez

1 tojásfehérje a kenéshez

A krémhez:

75 dkg ricotta

25 dkg porcukor

díszítéshez natúr pisztácia és csokicsepp

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk és folpackba csomagolva 30-40 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Ezeket is óvatosan megdolgozzuk nyújtófával, hogy egy kicsit ovális darabokat kapjunk. A szaggatás során megmaradt tésztákat újra lehet gyúrni és nyújtani. A fém habroló formákat az első adagnál bekenjük vékonyan olajjal, ráhajtjuk a tésztát, az alsó részt megkenjük tojásfehérjével, hogy a ráhajló másik fele hozzátapadjon és ne nyíljon ki sütés közben. Egy lábasban olajat hevítünk, kb. 180 fokosra, a tésztákat aranybarnára sütjük benne, papírtörlőre téve lecsepegtetjük.

Cannoli_8

A ricotta az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga, ami a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amelyet újra felhevítenek majd leszűrnek.

Egy szűrön áttörjük a ricottát, hogy még krémesebb állagot kapjunk és hozzáadjuk a porcukrot, majd jól elkeverjük.

A kihűlt tésztákat megtöltjük nyomócső segítségével a krémmel és a végét díszítjük pisztáciával vagy csokicseppekkel.

Cannoli_6

Cannoli_5

 

Csodálatos emlékek és szicíliai napsütés költözött ma be hozzánk ezzel a desszerttel. 🙂

Ha tetszett a receptem csatlakozz hozzám a Facebook-on is vagy iratkozz fel blogkövetésre, hogy ne maradj le egyetlen receptről sem! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!