Ropogós tésztában mennyei ricotta krém, egy kis pisztácia és csokicsepp. Ez a szicíliai cannoli, a sziget egyik leghíresebb édessége, amit tavaly nászutunk alatt kóstoltam először és egyből rabul ejtett. Élénken él bennem első találkozásunk emléke, Catania sétálóutcájának egyik cukrászdájában ismerkedtünk meg, csábítóan kínálta magát a pult mögül, én pedig engedtem ennek. Azóta a kedvenc olasz édességem. Így hát amikor olvastam Kisbogár felhívását a Süss, alkoss, díszíts! (SAD!) 31. fordulójára, melynek témája édességek a Föld körül, nem volt kérdés, hogy újra találkoznunk kell olasz csábítómmal. 🙂
Hozzávalók (24 darabhoz)
25 dkg liszt
3 dkg vaj
1 tojás
1 tk cukrozatlan kakaópor
1 mokkáskanál fahéj
csipet só
1,5 dl száraz fehérbor
olaj a sütéshez
1 tojásfehérje a kenéshez
A krémhez:
75 dkg ricotta
25 dkg porcukor
díszítéshez natúr pisztácia és csokicsepp
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk és folpackba csomagolva 30-40 percre a hűtőbe tesszük pihenni. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és fánkszaggatóval köröket szaggatunk belőle. Ezeket is óvatosan megdolgozzuk nyújtófával, hogy egy kicsit ovális darabokat kapjunk. A szaggatás során megmaradt tésztákat újra lehet gyúrni és nyújtani. A fém habroló formákat az első adagnál bekenjük vékonyan olajjal, ráhajtjuk a tésztát, az alsó részt megkenjük tojásfehérjével, hogy a ráhajló másik fele hozzátapadjon és ne nyíljon ki sütés közben. Egy lábasban olajat hevítünk, kb. 180 fokosra, a tésztákat aranybarnára sütjük benne, papírtörlőre téve lecsepegtetjük.
A ricotta az olasz konyha egyik kedvelt alapanyaga, ami a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amelyet újra felhevítenek majd leszűrnek.
Egy szűrön áttörjük a ricottát, hogy még krémesebb állagot kapjunk és hozzáadjuk a porcukrot, majd jól elkeverjük.
A kihűlt tésztákat megtöltjük nyomócső segítségével a krémmel és a végét díszítjük pisztáciával vagy csokicseppekkel.
Csodálatos emlékek és szicíliai napsütés költözött ma be hozzánk ezzel a desszerttel. 🙂
Ha tetszett a receptem csatlakozz hozzám a Facebook-on is vagy iratkozz fel blogkövetésre, hogy ne maradj le egyetlen receptről sem! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: