A Vigyázz, Kész, Főzz! 71. fordulójának házigazdája a Kincsesbarlang blog szerzője Judit, aki a kedvenc szakácskönyvekből származó recepteket várja. Ugyanis mindenkinek van egy ilyen a polcán, ami különösön kedves a számára. Én a kedvenc szakácskönyvemet a férjemtől kaptam egyszer szülinapomra, amit kézzel írt tele nekem receptekkel és illusztrált képekkel. Gyönyörű keményfedeles könyvecske őrzi őket masnis megkötővel. 🙂
Egy gazdag levest készítettem el belőle vasárnapi ebédnek.
Hozzávalók
20 dkg savanyúkáposzta
3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyem
1 bögre zöldborsó
1 paradicsom
1 hegyes erős paprika
1 fej vöröshagyma
olívaolaj
só, vegeta, tárkony, pirospaprika
A húsgombócokhoz:
25 dkg darált pulykahús
1 tojás
1 szikkasztott zsemle vízben áztatva
só
Először a gombócokat készítjük el: a beáztatott zsemlét kinyomkodjuk és összegyúrjuk alaposan a többi hozzávalóval. A zöldségeket megpucoljuk és felkarikázzuk. A felkockázott vöröshagymát megdinszteljük egy kevés olajon, tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. Rárakjuk a káposztát és összeforgatjuk a hagymával. Ráhelyezzük a húsgombócokat és nagyon óvatosan az edény falán csorgatva felöntjük vízzel, úgy hogy a gombócok ne sérüljenek. Hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, a paradicsomot és a hegyes paprikát egészben valamint a petrezselyemzöldből egy kis csokrot. Fűszerezzük és a zöldségek puhulásáig főzzük, majd hozzáadjuk a fagyasztott zöldborsót és további pár percig annak megpuhulásáig a tűzön tartjuk.
Íme a kéziratos recept és a megvalósítása. 🙂
Ha tetszett a receptem csatlakozhatsz hozzám a Facebook-on is vagy iratkozz fel blogkövetésre, hogy ne maradj le egyetlen receptről sem!