Anyukám szülinapjára készítettem el ezt a fehércsokis epres “nem-lehet-betelni-vele” tortát, és azt kell, hogy mondjam nagyon elégedett és büszke voltam magamra, meg persze a kicsi család is. 🙂 Köszönet a receptért Kreatortának.
Hozzávalók (22 cm-es tortaformához)
A piskótához
6 tojás
1 csipet só
6 ek cukor
5 ek búzaliszt
1 ek étkezési keményítő
1/2 dl víz
1 tk sütőpor
A krémhez
30 dkg fehércsokoládé
50 dkg mascarpone
kb. 25-30 dkg eper
A díszítéshez
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
1 ek porcukor
szeletelt mandula
kb. 30-35 dkg eper
A piskóta elkészítéséhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből 1 csipet sóval kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, ezután elkeverjük benne a vizet. A sütőporral elkevert lisztet és keményítőt rászitáljuk a tojásfehérjére, ráöntjük a tojássárgáját és egyneművé keverjük óvatos mozdulatokkal úgy, hogy a fehérjehabot ne törjük össze. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig kivajazzuk, majd beleöntjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig tűpróbáig sütjük. Csak a sütési idő vége felé szabad kinyitni a sütő ajtaját, különben összeesik a piskóta. Ha esetleg a teteje picit felpúposodna, akkor késsel bátran lecsaphatjuk, így téve egyenessé. A karimát óvatosan eltávolítjuk az oldaláról, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt majd rácson kihűtjük a piskótát.
A krémhez a fehércsokit vízgőz felett megolvasztjuk, egy picit hagyjuk hűlni majd kanalanként adagolva hozzádolgozzuk a mascarponét. Az első 1-2 kanál után a csoki egy picit össze fog ugorni, de nem kell megijedni, a további mascarponéval kikeverve egy már viszonylag könnyen kenhető krémet kapunk. Ilyenkor azért már ér nyalakodni, ha eddig kibírtátok. 😉
A piskótát 3 részre vágjuk, az alsó lapot megkenjük a krémmel és megszórjuk darabolt eperrel. Egy picit belenyomkodjuk a krémbe, rárakjuk a következő piskóta réteget, megkenjük ezt is, mehet erre is eper, a piskóta tetejével zárjuk. A maradék krémet amennyire szépen csak tudjuk eldolgozzuk a tetején és az oldalán. Ha nem sikerül cukrászi profizmussal akkor se essetek kétségbe, mert az oldalát megszórjuk szeletelt mandulával és tetejét is díszíteni fogjuk, meg amúgy is mindenki annyira el lesz ájulva a torta tetején tornyosuló eprektől, hogy alig fogják várni, hogy kapjanak végre egy szeletet belőle. 🙂
Miután az oldalát bevontam a mandulával éjszakára hűtőbe tettem a tortát. Másnap reggel a hideg tejszínből egy kicsi porcukorból és egy tasak habfixálóból habot vertem, amit nyomózsákba töltöttem és felváltva a legszebb eperszemekkel megkoronáztam a tetejét. A fehércsoki-mascarpone-eper isteni párosítás, csak ajánlani tudom nektek! 😉
Ha tetszett a receptem csatlakozz hozzám a Facebook-on is vagy iratkozz fel blogkövetésre, hogy ne maradj le egyetlen receptről sem!