Eléggé felcsigázott ez a pogácsa recept, hogy miként passzol majd egymáshoz a sós tészta és az édeskés lilahagyma. Azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon! Igazán különlegessé válik tőle a pogácsa, próbáljátok ki ti is, ha klasszikus verziókat már egy picit unjátok és újítani szeretnétek.
Az eredeti receptre a Mézeskalács konyha blogon bukkantam rá.
Hozzávalók
25 dkg margarin
50 dkg liszt
1 tojás +1 a kenéshez
1/2 dl tej
2 dl tejföl
1 mk cukor
1 ek só
2,5 dkg élesztő
olívaolaj
2 fej lilahagyma
Langyos tejben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és hagyjuk felfutni. A lisztből, lágy margarinból, tejfölből, tojásból és az élesztős tejből a só hozzáadásával tésztát dagasztunk kézzel vagy géppel. Fél órát hagyjuk kelni.
A fél karikákra vágott lilahagymákat olívaolajon megdinszteljük majd hagyjuk kihűlni. A tésztát nyújtsuk ki vékony téglalap alakúra és oszlassuk el rajta a hagymát. A tészta hosszabbik oldala legyen felénk, képzeletben osszuk 2 részre és az alját valamint a tetejét hajtsuk középre. Ezután a két oldalát is hajtsuk be középre majd még egyszer hajtsuk félbe, mint egy könyvet. Pihentessük újabb 30 percig. Ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk vagy feldaraboljuk késsel. Pogácsaszaggatóval dolgoztam, de a maradék tésztákat itt nehezebb összegyúrni újra, mint más tésztáknál, ezért legközelebb én késsel fogom felkockázni. Sütőpapíros tepsibe tesszük, felvert tojással megkenjük és 180 fokon aranybarnára sütjük. Jó sütögetést nektek! 🙂
Ha tetszett a receptem csatlakozz hozzám a Facebook-on is vagy iratkozz fel blogkövetésre, hogy ne maradj le egyetlen receptről sem!