Málnás csokoládétorta

Pont ilyennek képzeltem el ezt a tortát. A tetején rengeteg duci málnaszemmel, ami fantasztikusan passzol a csokis mascarponés krémhez. Nagymamám 88. szülinapjára készült ez a meglepi finomság. 🙂

Hozzávalók (22 cm-es tortaformához)

A piskótához

6 tojás

1 csipet só

6 ek cukor

4 ek búzaliszt

1 ek étkezési keményítő

3 ek cukrozatlan kakaópor

1/2 dl víz

1 tk sütőpor

A krémhez

20 dkg étcsokoládé

50 dkg mascarpone

1 ek porcukor

1 dl tejszín

1/2 csomag habfixáló

kb. 25 dkg málna

A díszítéshez

10 dkg étcsoki a csokiforgácshoz

kb. 30 dkg málna

3 ek a krémből

A piskóta elkészítéséhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből 1 csipet sóval kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, ezután elkeverjük benne a vizet. A sütőporral elkevert lisztet, keményítőt és kakaóport rászitáljuk a tojássárgájára, összedolgozzuk majd óvatos mozdulatokkal elkeverjük benne tojásfehérjés habot.  A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig kivajazzuk, majd beleöntjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig tűpróbáig sütjük. Ha esetleg a teteje picit felpúposodna, akkor késsel nyugodtan egyenesre igazíthatjuk. A karimát óvatosan eltávolítjuk az oldaláról, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt majd rácson kihűtjük a piskótát.

A krémhez az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, egy picit hagyjuk hűlni majd kanalanként adagolva hozzádolgozzuk a mascarponét. Az első 1-2 kanál után a csoki egy picit össze fog ugorni, de nem kell megijedni, folyamatosan lazulni fog a krém. Ha a krémet édesebbre szeretnénk, akkor kicsi porcukrot adhatunk hozzá. A hideg tejszínből habfixálóval habot verünk és elkeverjük a csokis krémmel.

A piskótát 3 részre vágjuk, az alsó lapot megkenjük a krém harmadával és megszórjuk málnával. Egy picit belenyomkodjuk a krémbe, rárakjuk a következő piskóta réteget, megkenjük ezt is, mehet erre is málna, a piskóta tetejével zárjuk. A maradék krémből a nyomócsöves díszítéshez félreteszünk kb. 3 evőkanálnyit, a többivel amennyire szépen csak tudjuk bevonjuk a tetejét és az oldalát. Egy zöldséghámozó segítségével csokiforgácsot készítünk úgy, hogy a csokoládé hosszabbik oldalán végighúzzuk a hámozót. Ezzel díszítjük a torta krémes oldalát. A maradék krémmel tetszőleges nyomócsővel dekoráljuk a torta szélét, a legszebb málnaszemekkel pedig a tetejét. Érdemes egy éjszakára hűtőbe tenni a tortát.

Ha tetszett a receptem csatlakozz hozzám a Facebook-on is vagy iratkozz fel blogkövetésre, hogy ne maradj le egyetlen receptről sem! 

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »