Mindjárt érkezik a Mikulás, lehet a csizmákat fényesíteni és izgulni, hogy milyen finomságokkal pakolja tele a Nagyszakállú. De hogy ezt majd viszonozni tudjam neki, készítettem cuki Mikulás sütiket. Nagyon jó móka komolyan mondom így felnőtt fejjel is, nem lehetett nem mosolyogni miközben a kis bajszát és nóziját rajzoltam. Gyerekekkel is nagyon jó program, csak figyeljetek arra, hogy a Mikulásnak is maradjon belőle. 😉
Hozzávalók (22 cm átmérőjű tortaformához)
Tésztához:
15 dkg étcsokoládé
3 tojás
7 dkg kristálycukor
1 vaníliás cukor
15 dkg puha vaj/margarin
12 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
2 tk mézeskalácsfűszerkeverék
Sapkához:
1 tojásfehérje
6 dkg kristálycukor
Archoz:
2 ek porcukor
víz
ételszínezék
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Az étcsokoládét és a vajat vízgőz felett felolvasztjuk. A gőzről levéve hozzáadjuk a cukrokat és hagyjuk langyosra hűlni, ezután elkeverjük benne a tojásokat. A lisztet a szódabikarbónával, a fűszerrel és a csipet sóval elvegyítjük és hozzáadjuk a csokis keverékhez. Fakanállal simára keverjük, akkor jó, ha kis levegőbuborékok jelennek meg a tetején. Kapcsos tortaformát kivajazunk és beleöntjük a masszát. Kb. 35-40 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk kihűlni a tésztát és a tetejét levágjuk, hogy egyenletes felszínt kapjunk.
8 szeletre vágjuk a tortalapunkat és sütőpapírral letakart sütőlemezre sorakoztatjuk őket. A sapkák elkészítéséhez a tojásfehérjéből és a cukorból sűrű habot verünk. Akkor jó az állaga, ha a habverőt felemelve nem cseppen le róla és szép fényes a mázunk. Nyomózsákba töltjük és pici halmokat nyomunk a tortacikkekre. 3-4 sorban elegendő, hagyjunk elég helyet a Mikulás pofijának is. Sütőbe toljuk és 120 fokon kb. 15 percig szárítjuk. Nem kell színt kapnia, elég ha megköt a hab. Amíg visszahűl a tészta előkészítjük az arc megrajzolását. Tálba porcukrot szitálunk és apránként teáskanállal adagoljuk hozzá a vizet, 2 evőkanál porcukorhoz kb. 3-4 teáskanálnyi víz szükséges, hogy olyan állagú masszát kapjunk, amivel nyomózsákkal már tudunk rajzolni. Ezt a porcukros keveréket 3 részre osztjuk. Egyet fehéren hagyunk és ezzel rajzoljuk meg a bajszát és a szeme alapját. Egy másik részt pirosra festünk a szájához és az orrához, a harmadikat pedig zöldre vagy kékre a szeméhez.
Várjátok ti is a Mikulást ezzel a finomsággal, mókázással teli készülődést kívánok hozzá! 🙂
Ha tetszett a receptem csatlakozz hozzám a Facebook-on is vagy iratkozz fel blogkövetésre, hogy ne maradj le egyetlen receptről sem!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: