Kihagyhatatlan karácsonyi finomság, amit már jóval az ünnepek előtt el tudunk készíteni. Finom fűszeres illattal tölti meg a lakást és a lelkünket is. Pár darabot érdemes a fára is akasztani, így még akkor is élvezhetjük az illatát és szépségét, amikor a dobozból már elfogytak az ennivaló darabok.
Hozzávalók
90 dkg búzaliszt
4 tk szódabikarbóna
25 dkg vaj
40 dkg méz
15 dkg barnacukor
4 tk mézeskalács fűszerkeverék
1 narancs reszelt héja
2 tojássárgája + fehérje a kenéshez
aszalt gyümölcs a díszítéshez
Egy edényben a vajat, mézet és cukrot összeolvasztjuk, majd langyosra hűtjük és elkeverjük benne fűszert és a narancshéjat. Hozzáadjuk a szódabikarbónás liszthez és a tojássárgákkal együtt összegyúrjuk a tésztát. Ha összeállt egy szép nagy gombóccá 3-4 részre osztjuk, fóliába csomagoljuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap sütés előtt kb. 30 perccel kivesszük és szobahőmérsékleten hagyjuk egy kicsit lágyulni a tésztát, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. A tésztát kézben egy kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk. Ha vékonyabb mézeseket szeretnénk, akkor 3 mm vastagságúra nyújtsuk a tésztát, ha kicsit ducibbakat akkor 5 mm vastagra. Én most ducibbra hagytam őket. 🙂 Kiszaggatjuk a formákat, sütőpapíros tepsire vagy sütőlemezre tesszük és enyhén felvert fehérjével vékonyan megkenjük őket. Aszalt gyümölccsel vagy dióval, mandulával ekkor tudjuk díszíteni. Most aszalt áfonyát és felszeletelt sárgabarackot használtam. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük őket. Tepsiben picit hagyjuk hűlni, majd rácsra szedjük.
Ha díszt szeretnénk készíteni, akkor a kiszaggatás után egy szívószállal lyukat szúrunk a formákba, ugyanúgy megkenjük és kisütjük. Ha kihűltek szalagot húzunk át rajta.
Sütés után a mézes még puha, aztán miközben kihűl visszakeményedik. De ne aggódjatok, ha tálcán 1 napra kint hagyjátok a levegő páratartalmával megszívja magát és lehet is fémdobozba pakolni, ahol már puhán fogják várni, hogy megegyétek őket. 🙂
Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!
Ha tetszett a receptem csatlakozz hozzám a Facebook-on is vagy iratkozz fel blogkövetésre, hogy ne maradj le egyetlen receptről sem!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: