Mézeskalács – puha klasszikus, amiből még jut a fára is

Kihagyhatatlan karácsonyi finomság, amit már jóval az ünnepek előtt el tudunk készíteni. Finom fűszeres illattal tölti meg a lakást és a lelkünket is. Pár darabot érdemes a fára is akasztani, így még akkor is élvezhetjük az illatát és szépségét, amikor a dobozból már elfogytak az ennivaló darabok.

mézeskalács_2

Hozzávalók

90 dkg búzaliszt

4 tk szódabikarbóna

25 dkg vaj

40 dkg méz

15 dkg barnacukor

4 tk mézeskalács fűszerkeverék

1 narancs reszelt héja

2 tojássárgája + fehérje a kenéshez

aszalt gyümölcs a díszítéshez

Egy edényben a vajat, mézet és cukrot összeolvasztjuk, majd langyosra hűtjük és elkeverjük benne fűszert és a narancshéjat. Hozzáadjuk a szódabikarbónás liszthez és a tojássárgákkal együtt összegyúrjuk a tésztát. Ha összeállt egy szép nagy gombóccá 3-4 részre osztjuk, fóliába csomagoljuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

mézeskalács_1

Másnap sütés előtt kb. 30 perccel kivesszük és szobahőmérsékleten hagyjuk egy kicsit lágyulni a tésztát, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. A tésztát kézben egy kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk. Ha vékonyabb mézeseket szeretnénk, akkor 3 mm vastagságúra nyújtsuk a tésztát, ha kicsit ducibbakat akkor 5 mm vastagra. Én most ducibbra hagytam őket. 🙂 Kiszaggatjuk a formákat, sütőpapíros tepsire vagy sütőlemezre tesszük és enyhén felvert fehérjével vékonyan megkenjük őket. Aszalt gyümölccsel vagy dióval, mandulával ekkor tudjuk díszíteni. Most aszalt áfonyát és felszeletelt sárgabarackot használtam. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük őket. Tepsiben picit hagyjuk hűlni, majd rácsra szedjük.

Ha díszt szeretnénk készíteni, akkor a kiszaggatás után egy szívószállal lyukat szúrunk a formákba, ugyanúgy megkenjük és kisütjük. Ha kihűltek szalagot húzunk át rajta. 

mézeskalács_dísz_3

Sütés után a mézes még puha, aztán miközben kihűl visszakeményedik. De ne aggódjatok, ha tálcán 1 napra kint hagyjátok a levegő páratartalmával megszívja magát és lehet is fémdobozba pakolni, ahol már puhán fogják várni, hogy megegyétek őket. 🙂

Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!

Ha tetszett a receptem csatlakozz hozzám a Facebook-on is vagy iratkozz fel blogkövetésre, hogy ne maradj le egyetlen receptről sem! 

mézeskalács_dísz_4

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!