Pont ilyennek képzeltem el ezt a tortát. A tetején rengeteg duci málnaszemmel, ami fantasztikusan passzol a csokis mascarponés krémhez. Nagymamám 88. szülinapjára készült ez a meglepi finomság. 🙂
Hozzávalók (22 cm-es tortaformához)
A piskótához
6 tojás
1 csipet só
6 ek cukor
4 ek búzaliszt
1 ek étkezési keményítő
3 ek cukrozatlan kakaópor
1/2 dl víz
1 tk sütőpor
A krémhez
20 dkg étcsokoládé
50 dkg mascarpone
1 ek porcukor
1 dl tejszín
1/2 csomag habfixáló
kb. 25 dkg málna
A díszítéshez
10 dkg étcsoki a csokiforgácshoz
kb. 30 dkg málna
3 ek a krémből
A piskóta elkészítéséhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből 1 csipet sóval kemény habot verünk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, ezután elkeverjük benne a vizet. A sütőporral elkevert lisztet, keményítőt és kakaóport rászitáljuk a tojássárgájára, összedolgozzuk majd óvatos mozdulatokkal elkeverjük benne tojásfehérjés habot. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát pedig kivajazzuk, majd beleöntjük a tésztát és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig tűpróbáig sütjük. Ha esetleg a teteje picit felpúposodna, akkor késsel nyugodtan egyenesre igazíthatjuk. A karimát óvatosan eltávolítjuk az oldaláról, az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt majd rácson kihűtjük a piskótát.
A krémhez az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk, egy picit hagyjuk hűlni majd kanalanként adagolva hozzádolgozzuk a mascarponét. Az első 1-2 kanál után a csoki egy picit össze fog ugorni, de nem kell megijedni, folyamatosan lazulni fog a krém. Ha a krémet édesebbre szeretnénk, akkor kicsi porcukrot adhatunk hozzá. A hideg tejszínből habfixálóval habot verünk és elkeverjük a csokis krémmel.
A piskótát 3 részre vágjuk, az alsó lapot megkenjük a krém harmadával és megszórjuk málnával. Egy picit belenyomkodjuk a krémbe, rárakjuk a következő piskóta réteget, megkenjük ezt is, mehet erre is málna, a piskóta tetejével zárjuk. A maradék krémből a nyomócsöves díszítéshez félreteszünk kb. 3 evőkanálnyit, a többivel amennyire szépen csak tudjuk bevonjuk a tetejét és az oldalát. Egy zöldséghámozó segítségével csokiforgácsot készítünk úgy, hogy a csokoládé hosszabbik oldalán végighúzzuk a hámozót. Ezzel díszítjük a torta krémes oldalát. A maradék krémmel tetszőleges nyomócsővel dekoráljuk a torta szélét, a legszebb málnaszemekkel pedig a tetejét. Érdemes egy éjszakára hűtőbe tenni a tortát.
Ha tetszett a receptem csatlakozz hozzám a Facebook-on is vagy iratkozz fel blogkövetésre, hogy ne maradj le egyetlen receptről sem!
Köszönjük szépen!:-)
Nagyon örülök Éva! Boldog szülinapot utólag is a kis ünnepeltnek! 🙂
Nagyon köszönöm a receptet, sikerült vele teljesítenem kisfiam születésnapi kívánságát!