Karamellás mandulás kocka

Beindult nálam az aprósütemény gyár, van jó néhány fémdobozom, sikerült is mindegyiket telepakolni sütivel, persze azért szépen apadnak a készletek. 🙂 A családi szavazás alapján idén ez a mandulás lett az aranyérmes, én egyetértek a bírákkal.

Karamellas_mandulas_kocka_1

Hozzávalók

Tésztához

20 dkg liszt

10 dkg vaj

5 dkg porcukor

1 vaníliás cukor

1 tojássárgája

csipet só

Karamellás mandulához

0,75 dl habtejszín

10 dkg kristálycukor

4 dkg vaj

5 dkg méz

20 dkg hántolt szeletelt mandula

Díszítéshez

kb. 3 dkg étcsoki olvasztva

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőben 30 percet pihentetjük. Sütőpapíron 3 mm vastagságúra nyújtjuk, sütőlemezre húzzuk és 180 fokra előmelegített sütőben 7 perc alatt világosra sütjük, majd kivesszük és félrerakjuk.

Karamellas_mandulas_kocka_2

Egy kis lábasban a tejszínt a cukorral, a vajjal és a mézzel kb. 20 percig mérsékelt lángon rotyogtatva főzünk, gyakran kevergetjük addig, amíg borostyánszínű lesz. Ha egy kiskanalat beleérintve arról már nem cseppen le egyből, akkor biztosan elértük a megfelelő állagot. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a mandulát és a tésztára simítjuk. Visszatesszük a sütőbe kb. 15 percre, majd hagyjuk kihűlni. Felolvasztott étcsokival vékonyan megcsorgatjuk a tetejét, ha az is megszilárdult kockára vágjuk.

Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!

Ha tetszett a receptem csatlakozz hozzám a Facebook-on is vagy iratkozz fel blogkövetésre, hogy ne maradj le egyetlen receptről sem! 

Karamellas_mandulas_kocka_3

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!