Beindult nálam az aprósütemény gyár, van jó néhány fémdobozom, sikerült is mindegyiket telepakolni sütivel, persze azért szépen apadnak a készletek. 🙂 A családi szavazás alapján idén ez a mandulás lett az aranyérmes, én egyetértek a bírákkal.
Hozzávalók
Tésztához
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 tojássárgája
csipet só
Karamellás mandulához
0,75 dl habtejszín
10 dkg kristálycukor
4 dkg vaj
5 dkg méz
20 dkg hántolt szeletelt mandula
Díszítéshez
kb. 3 dkg étcsoki olvasztva
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és hűtőben 30 percet pihentetjük. Sütőpapíron 3 mm vastagságúra nyújtjuk, sütőlemezre húzzuk és 180 fokra előmelegített sütőben 7 perc alatt világosra sütjük, majd kivesszük és félrerakjuk.
Egy kis lábasban a tejszínt a cukorral, a vajjal és a mézzel kb. 20 percig mérsékelt lángon rotyogtatva főzünk, gyakran kevergetjük addig, amíg borostyánszínű lesz. Ha egy kiskanalat beleérintve arról már nem cseppen le egyből, akkor biztosan elértük a megfelelő állagot. Lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a mandulát és a tésztára simítjuk. Visszatesszük a sütőbe kb. 15 percre, majd hagyjuk kihűlni. Felolvasztott étcsokival vékonyan megcsorgatjuk a tetejét, ha az is megszilárdult kockára vágjuk.
Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!
Ha tetszett a receptem csatlakozz hozzám a Facebook-on is vagy iratkozz fel blogkövetésre, hogy ne maradj le egyetlen receptről sem!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: